Alle categorieën
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Home > College

Is Monk Fruit een gezonde zoetstof?

Tijd: 2023-02-22 Hits: 33

Monniksfruitextract, ook wel luo han guo-fruitextract genoemd, is een recente toevoeging aan de suikeralternatieve markt in de Verenigde Staten. In tegenstelling tot sommige op chemicaliën gebaseerde suikeralternatieven wordt monniksfruitextract als natuurlijk beschouwd.


Endocrinologie- en metabolismespecialist Anthony Liberatore, MD, vertelt of monniksfruit een gezonde suikervervanger is.


Wat is monniksfruit?


Monniksfruit is een kleine, ronde vrucht afkomstig uit Zuid-China. Monniksfruitzoetstof komt van de mogroside, het zoetste deel van de vrucht.


Om monniksfruitzoetstof te maken, verpletteren fabrikanten de monniksfruit, extraheren het sap en halen vervolgens de mogroside uit het sap. "Mogrosides van monniksfruit hebben een smaak die meer dan 100 keer zoeter is dan suiker, maar ze bevatten geen calorieën", zegt Dr. Liberatore.


Voordelen voor de gezondheid van monniksfruit

Er zijn aanwijzingen dat de mogrosiden in monniksvruchten goede antioxidanten bevatten. Veel voorkomend in plantaardig voedsel, bestrijden antioxidanten vrije radicalen die kunnen leiden tot gezondheidsproblemen zoals kanker en hartaandoeningen.


Maar er zijn geen onderzoeken die bevestigen dat monniksfruitextract uw gezondheid zou kunnen verbeteren. "Monnikfruit is nieuw op de Amerikaanse markt en we hebben nog geen solide bewijs van gezondheidsvoordelen", zegt Dr. Liberatore.


Kan monniksfruit je helpen af ​​te vallen?


Minder suiker eten kan je helpen kilo’s kwijt te raken als je het combineert met andere maatregelen voor gewichtsverlies. “Suiker is een bron van lege calorieën, dit zijn calorieën zonder voedingsvoordeel”, zegt Dr. Liberatore. "Het vervangen van suiker door monniksfruit is een goede manier om die lege calorieën te verminderen."


Maar suikeralternatieven zijn niet de snelste weg naar gewichtsverlies. Sommige onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen kunnen bijdragen aan gewichtstoename door het verlangen naar suiker en de afhankelijkheid ervan op te bouwen.


"Concentreer u op uw algehele dieet als u calorieën wilt verminderen of wilt afvallen", zegt Dr. Liberatore. "Vertrouw niet alleen op een zoetstof om uw gezondheid te verbeteren of te helpen bij het afvallen."


Is monniksfruit veilig?

Monniksfruit kreeg van de Amerikaanse Food and Drug Administration de aanduiding “algemeen erkend als veilig” (GRAS). Er zijn ook geen bijwerkingen gemeld.


Maar gebruik monniksfruit – of een andere zoetstof – in gematigde hoeveelheden. Het feit dat het GRAS is, betekent niet dat je er elke dag veel van moet consumeren, merkt Dr. Liberatore op.


"Monniksfruit is een goede optie om de suikerinname te verlagen", zegt hij. "Maar in plaats van veel caloriearme zoetstoffen te consumeren, concentreer je je op het eten van fruit, groenten en volle granen. Deze voedingsmiddelen bevatten vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen die je nodig hebt voor een goede gezondheid.”


En lees de ingrediëntenlijst op het etiket voordat u zoetstoffen voor monniksfruit koopt. Veel producten combineren andere zoetstoffen met extract van monniksfruit, zelfs als het product ‘puur monniksfruit’ wordt genoemd. Sommige bevatten erythritol, een suikeralcohol die bij sommige mensen een opgeblazen gevoel of maagklachten kan veroorzaken.


Monniksfruit en diabetes

Als u diabetes heeft, kan monniksfruit een goede optie voor u zijn. Vraag het echter eerst aan uw arts. "Mensen met diabetes hebben grotere bloedsuikerpieken na het eten van suiker dan mensen die geen diabetes hebben", legt Dr. Liberatore uit. "Dus het gebruik van een suikervervanger kan deze pieken helpen voorkomen."


Hoe monniksfruitzoetstof te gebruiken

Monniksfruitzoetstoffen zijn verkrijgbaar in poeder- of vloeibare vorm. Als je suiker wilt ruilen voor een natuurlijker alternatief, overweeg dan deze toepassingen:Dankzij de ultrazoete smaak van monniksfruit kom je met een klein beetje al heel ver. En omdat elk product anders is, lees je best de instructies op de verpakking voordat je het aan je favoriete recepten toevoegt. Het is misschien niet een kopje-voor-kop-equivalent van suiker.


Gebruik monniksfruit met mate

Monniksfruitextract is geen wondermiddel voor de gezondheid, maar het is een goede optie als je echt zin hebt in iets zoets. Als je een zoetekauw bent, kan monniksfruit je helpen genieten van zoet eten en drinken zonder suiker.


“Maar ga niet overboord”, waarschuwt Dr. Liberatore. “Drink veel gewoon water of thee, en eet natuurlijk voedsel zonder een ultrazoete smaak. Na verloop van tijd passen je smaakpapillen zich aan en hoef je misschien minder zoetstoffen te gebruiken.”

Vorige: Tongkat Ali: alles wat u moet weten

Vervolg: De waarheid over het gebruik van monniksfruit als zoetstof