Alle categorieën
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Home > College

Monk Fruit: de beste zoetstof van de natuur?

Tijd: 2022-12-30 Hits: 106

Nu de suikerinname ongekend hoog is, is het vinden van gezondere, zoete alternatieven voor veel mensen een prioriteit geweest. Het probleem is dat suikervervangers en kunstmatige zoetstoffen vaak gevuld zijn met andere schadelijke chemicaliën en ingrediënten, en sommige bevatten zelfs calorieën en beïnvloeden de bloedsuikerspiegel, ondanks wat veel mensen denken. Voer monniksfruit in.


Monniksfruitzoetstof wordt gevierd als een revolutionaire manier om voedsel en dranken te zoeten zonder de schadelijke effecten van traditionele suiker en bepaalde suikervervangers. 


Wat zijn de gezondheidsvoordelen van monniksfruit? Het bevat verbindingen die, wanneer geëxtraheerd, naar schatting 200-300 keer zoeter zijn dan gewone rietsuiker, maar zonder calorieën en zonder effect op de bloedsuikerspiegel.


Klinkt te mooi om waar te zijn? Het is niet!

Deze vrucht wordt al eeuwenlang als zoetstof gebruikt en na jarenlang alleen in het buitenland verkrijgbaar te zijn geweest, is het de laatste tijd gemakkelijker te vinden in supermarkten in de VS en elders.

Wat is monniksfruit?

Monniksfruit (soortnaam Momordica grosvenori) wordt ook wel luo han guo genoemd. Deze kleine, groene vrucht is een lid van de Cucurbitaceae (kalebas) plantenfamilie.

Het is genoemd naar monniken die het fruit al in de 13e eeuw in de Zuid-Chinese bergen oogstten.

Zelden in het wild gevonden, werden monniksvruchten oorspronkelijk gekweekt in regio's zoals de Guangxi en Guangdong Mountains in China. De Chinese regering heeft zelfs een verbod ingesteld op monniksfruit en het genetisch materiaal ervan, waardoor het het land niet mag verlaten.

Daarom moet het fruit in China worden geteeld en geproduceerd. Dit, in combinatie met het gecompliceerde extractieproces, maakt monniksfruitproducten duur om te maken.

Is monniksfruit goed voor je? Het wordt al lang beschouwd als de "langlevende vrucht" dankzij het hoge gehalte aan antioxidanten en ontstekingsremmende effecten.

Door de geschiedenis heen werd het medicinaal gebruikt als slijmoplossend middel, hoestmiddel, behandeling van constipatie en als middel om warmte/koorts uit het lichaam te verwijderen.

Tegenwoordig beschouwen experts zoete extracten van natuurlijke planten, zoals stevia en monniksfruit, als aantrekkelijke alternatieven voor suiker.

Een rapport uit 2019, gepubliceerd in het International Journal of Vitamin and Mineral Research Consumption legt uit:

Helaas lijkt het vervangen van suiker door de momenteel verkrijgbare kunstmatige zoetstoffen geen gunstige klinische effecten te hebben. Gezien de gezondheidsgerelateerde problemen met de momenteel beschikbare zoetstoffen, zoals een verhoogd risico op obesitas en diabetes type 2, is er hernieuwde belangstelling voor het identificeren van een veilige en smakelijke zoetstof.

Nutrition Facts


Monniksfruitzoetstoffen zijn er in verschillende vormen: vloeibaar extract, poeder en korrels (zoals rietsuiker).

Monniksfruit bevat technisch gezien een zeer kleine hoeveelheid calorieën en koolhydraten, net als ander fruit en groenten. Het wordt echter niet vaak vers geconsumeerd (aangezien het fruit na het oogsten snel rot begint te smaken), en wanneer het gedroogd wordt, breken de suikers af.

Wanneer vers gegeten, heeft monniksfruit ongeveer 25 tot 38 procent koolhydraten, evenals wat vitamine C.

Vanwege de korte houdbaarheid na de oogst, is een bezoek aan de Aziatische regio's de enige manier om van vers monniksfruit te genieten. Daarom wordt het vaak gedroogd en verwerkt.

Na het drogen worden de sporen van fructose, glucose en andere componenten als onbeduidend beschouwd, dus wordt het meestal geteld als caloriearm voedsel.

Hoe smaakt monniksfruit en waarom is het zo zoet?

Veel gebruikers van monniksfruitzoetstoffen zeggen dat de smaak aangenaam is en dat er weinig tot geen bittere nasmaak is, in tegenstelling tot sommige andere suikervervangers.

Het is niet zoet vanwege natuurlijke suikers zoals de meeste soorten fruit. Het bevat krachtige antioxidanten, mogrosiden genaamd, die door het lichaam op een andere manier worden gemetaboliseerd dan natuurlijke suikers.

Daarom bevatten deze vruchten, ondanks hun zeer zoete smaak, vrijwel geen calorieën en hebben ze geen effect op de bloedsuikerspiegel.

Mogrosides bieden verschillende niveaus van zoetheid - het type dat bekend staat als mogrosides-V is het hoogste en ook degene die wordt geassocieerd met de meeste gezondheidsvoordelen. Sommige producten geproduceerd met monniksfruit kunnen intens zoet zijn, maar kunnen worden gekapt en met mate worden gebruikt.

Voordelen

1. Bevat antioxidanten die vrije radicalen bestrijden

De mogrosiden van monniksfruit, de stoffen die het zijn intense zoetheid geven, zijn ook krachtige antioxidanten. Oxidatieve stress speelt een rol bij veel ziekten en aandoeningen, en het kiezen van voedingsmiddelen met een hoog antioxidantgehalte is de sleutel tot het verminderen van schade door vrije radicalen in het lichaam.

Studies hebben aangetoond dat mogrosides "reactieve zuurstofspecies en DNA-oxidatieve schade aanzienlijk remden." Het feit dat dezelfde monniksfruitingrediënten die antioxidanten leveren, ook een caloriearme zoetstof bevatten, maakt het niets minder dan een superfood.

2. Kan het risico op obesitas en diabetes helpen verlagen

Naar schatting consumeren Amerikanen 130 pond suiker per jaar, in tegenstelling tot onze voorouders in de vroege jaren 1800 die gemiddeld ongeveer 10 pond waren. Deze toename van de suikerinname heeft de zwaarlijvigheid en gevallen van diabetes enorm doen toenemen.

Een studie uit 2017, gepubliceerd in het International Journal of Obesity, stelt: "Het vervangen van zoetstoffen door niet-voedende zoetstoffen (NNS) kan helpen bij de glykemische controle en het beheersen van het lichaamsgewicht." In deze studie waren niet-voedende zoetstoffen aspartaam, monniksfruit en stevia, waarvan werd vastgesteld dat ze aanzienlijk minder bijdroegen aan de totale dagelijkse energie-inname, postprandiale glucose- en insulineafgifte in vergelijking met met sucrose gezoete dranken.

Volgens onderzoek kan monniksfruit de insulinerespons verbeteren en heeft het geen invloed op de bloedsuikerspiegel zoals natuurlijke suikers dat doen. Dit betekent dat het de zoete smaak kan geven waar we zo naar hunkeren, zonder de schadelijke bijwerkingen.

Onderzoek wijst uit dat het gebruik van monniksfruitzoetstof degenen die al aan obesitas en diabetes lijden, kan helpen hun toestand te verbeteren. Een ander voordeel in vergelijking met andere zoetstoffen is dat de zoetstof wordt gewonnen uit niet-GMO-fruit, in tegenstelling tot tafelsuiker en fructose-glucosestroop.

3. Heeft ontstekingsremmende effecten

Het oude Chinese gebruik van deze vrucht omvatte het drinken van thee gemaakt van de gekookte vrucht om het lichaam af te koelen van kwalen, waaronder koorts en zonnesteek. Het werd ook gebruikt om keelpijn te verzachten.

Deze methode werkt vanwege de mogrosides van monniksfruit, die natuurlijke ontstekingsremmende effecten hebben.

4. Kan de ontwikkeling van kanker helpen bestrijden

Er zijn aanwijzingen dat de zaden en het extract van deze vrucht kankerverwekkende effecten hebben. Monniksfruit-extract heeft het vermogen getoond om de groei van huid- en borsttumoren te remmen en om eiwitten te leveren die kankerbestrijdende eigenschappen hebben.

Er is ironie in het feit dat van andere zoetstoffen is aangetoond dat ze het risico op kanker verhogen, terwijl de zoetstof van monniksfruit de kracht lijkt te hebben om het risico te verminderen.

5. Kan infecties helpen bestrijden

Bij de behandeling van bacteriële infecties worden antibiotica veel gebruikt. Natuurlijke antimicrobiële middelen zijn veel betere opties om infecties te bestrijden en de aanhoudende toename van antibioticaresistentie te vertragen.

Monniksfruit heeft het vermogen getoond om de groei van bepaalde bacteriën te remmen, met name orale bacteriën die tandbederf en parodontitis veroorzaken.

Deze onderzoeken tonen ook het vermogen van de vrucht aan om sommige vormen van candida-symptomen en overgroei te bestrijden, zoals spruw, die, wanneer ze onbehandeld blijft, vele andere lichaamssystemen kan aantasten.

6. Bestrijdt vermoeidheid

In een onderzoek bij muizen waren extracten van monniksfruit succesvol in het verminderen van vermoeidheid bij het trainen van muizen. De studie was in staat om de resultaten te reproduceren en te bewijzen dat muizen die het extract kregen, langere oefentijden hadden.

Deze studie levert bewijs waarom monniksfruit al lang de "langlevende vrucht" wordt genoemd.

7. Geschikt voor diabetische en laag-glycemische diëten

Deze vrucht werd eeuwenlang door de Chinezen als antidiabeticum gebruikt. Afgezien van het feit dat het een bewezen antihyperglycemie is (wat helpt de bloedglucosewaarden in het lichaam te verlagen), hebben dierstudies ook gerichte antioxiderende eigenschappen voor alvleeskliercellen aangetoond, waardoor een betere insulinesecretie in het lichaam mogelijk wordt.

De antidiabetische eigenschappen van de monniksvrucht worden geassocieerd met het hoge gehalte aan mogrosides. Betere insulinesecretie is een belangrijk onderdeel van het verbeteren van de gezondheid van diabetespatiënten, en in dierstudies is zelfs aangetoond dat monniksfruit mogelijk nierbeschadiging en andere diabetesgerelateerde problemen vermindert.

Als zoetstof met een lage glycemische index is het ook een manier voor mensen die worstelen met diabetes om van een zoete smaak te kunnen genieten zonder zich zorgen te hoeven maken dat hun diabetische toestand wordt aangetast of verergerd. Om dezelfde reden is monniksfruit een goede keuze voor mensen die het keto-dieet of andere koolhydraatarme diëten volgen.

8. Werkt als een natuurlijk antihistaminicum

Monniksfruit-extract heeft, bij herhaaldelijk gebruik, ook het vermogen getoond om allergische reacties te bestrijden.

In een onderzoek met muizen werd monniksfruit herhaaldelijk toegediend aan muizen die neuswrijven en krabben vertoonden als gevolg van histamine. Uit het onderzoek bleek dat “zowel het [lo han kuo]-extract als glycoside de afgifte van histamine remde” bij de proefpersonen.

Nadelen, risico's en bijwerkingen

Wat zijn de bijwerkingen van monniksfruit? Het wordt over het algemeen als zeer veilig beschouwd, aangezien er zeer weinig bijwerkingen of negatieve reacties zijn gemeld.

Het lijkt veilig te zijn voor volwassenen, kinderen en zwangere vrouwen/vrouwen die borstvoeding geven, op basis van beschikbaar onderzoek en het feit dat het in Azië al eeuwenlang wordt geconsumeerd.

In tegenstelling tot sommige andere zoetstoffen, is het onwaarschijnlijk dat het diarree of een opgeblazen gevoel veroorzaakt wanneer het in matige hoeveelheden wordt geconsumeerd.

Als suikervervanger werd het in 2010 door de FDA goedgekeurd voor gebruik en wordt het beschouwd als "algemeen veilig voor consumptie". Dat gezegd hebbende, de goedkeuring was vrij recent, dus er zijn geen langetermijnstudies beschikbaar om de bijwerkingen van monniksfruit in de loop van de tijd te testen, wat betekent dat het het beste is om voorzichtig te zijn bij het consumeren van grote hoeveelheden.

Monnik Fruit versus Stevia

In de Verenigde Staten staat de FDA toe dat elk voedsel / elke drank met minder dan 5 calorieën per portie wordt geëtiketteerd als "calorievrij" of "nul calorieën". Zowel monniksfruit als stevia-zoetstoffen vallen in deze categorie.

Dit maakt beide producten goede opties als u naar uw gewicht of bloedsuikerspiegel kijkt.

Stevia rebaudiana (Bertoni), een plant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt, wordt gekweekt om stevia-extract te produceren, een andere populaire zoetstof en suikersubstantie.

Stevia wordt beschouwd als een "zoetstof met hoge intensiteit", aangezien steviolglycosiden die uit de steviaplant worden gewonnen, ongeveer 200-400 keer zoeter zijn dan rietsuiker. Een specifiek glycoside dat in stevia-planten wordt aangetroffen, rebaudioside A (Reb A) genaamd, wordt in de meeste commercieel verkrijgbare producten gebruikt.

In extract-/poedervorm heeft stevia geen invloed op de bloedsuikerspiegel en is het door de FDA "algemeen erkend als veilig" (GRAS). Op dit moment heeft de FDA stevia met hele bladeren echter nog steeds geen officieel GRAS-label gegeven, omdat er meer onderzoek nodig is.

Zowel monniksfruit als stevia zijn hittebestendig, wat betekent dat je ermee kookt en bakt tot ongeveer 400 graden Fahrenheit zonder hun smaak te veranderen. Sommige mensen vinden dat stevia een beetje een nasmaak heeft en de smaak van rietsuiker niet zo goed nabootst als monniksfruit.

Hoe u de juiste zoetstof kiest (plusrecepten)

Wat is de beste monniksfruitzoetstof om te kopen? Vanwege de korte houdbaarheid is de enige manier om vers monniksfruit te proberen, door naar Zuidoost-Azië te reizen en er een vers van de tros te kopen, wat voor veel mensen natuurlijk onrealistisch is.

De volgende beste manier om monniksfruitextract of monniksfruitpoeder te proberen, is door het in gedroogde vorm te kopen.

Vraagt ​​u zich af waar u monniksfruit kunt kopen? Gedroogd monniksfruit is online te vinden (zoals op Amazon) en op veel Chinese markten.

Je kunt het gedroogde fruit gebruiken in soepen en thee.

Je kunt ook je eigen suikervervanger voor monniksfruit maken door een extract te maken (probeer hier een van de recepten voor Liquid Stevia Extract te volgen).

Je kunt ervoor kiezen om het te maken met alcohol, zuiver water of glycerine, of een combinatie van de drie. Door thuis je eigen oplossing te maken, weet je welke ingrediënten worden gebruikt en wat de kwaliteit van de ingrediënten is.

Monniksfruit-extract wordt op een aantal verschillende manieren vervaardigd. Meestal wordt het verse fruit geoogst en wordt het sap gecombineerd met een infusie van heet water, gefilterd en vervolgens gedroogd om een ​​extract in poedervorm te creëren.

Sommige soorten kunnen worden bestempeld als "monniksfruit in de raw" als ze geen andere ingrediënten bevatten.

De zoetheid zit in de mogrosides en afhankelijk van de fabrikant varieert het percentage van de verbinding, wat betekent dat verschillende producten verschillende zoetheidsniveaus hebben.

Pas op voor soorten die toegevoegde ingrediënten bevatten, zoals melasse en een suikeralcohol genaamd erythritol, die bij sommige mensen spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken.

Monnik Fruit Recepten:

Andere gezonde alternatieve zoetstoffen:

Geen fan van de smaak van monniksfruit? Misschien wilt u in plaats daarvan andere zoetstoffen gebruiken, zoals stevia of xylitol. Als je het niet erg vindt om echte suiker en calorieën te consumeren, zijn andere opties rauwe honing, melasse en echte ahornsiroop.

Gebruik deze in voedingsmiddelen zoals havermout, gebak, koffie en thee om uw inname van verwerkte suikers te verminderen.

Conclusie


Vorige: 5 soorten suikerzoetstoffen en hun gebruik

Vervolg: Is diabetes volledig te genezen?