Alle categorieën
Hunan Huacheng Biotech, Inc.
Home > College

De feiten over suiker en suikervervangers

Tijd: 2023-05-17 Hits: 66

Overal waar je kijkt, lijken mensen de voordelen van een suikervrij dieet aan te prijzen. Maar niet alle suiker is gelijk gemaakt en geen enkele benadering is de beste voor ieders doelen en voorkeuren. Hier zijn enkele belangrijke feiten over suiker, suikervervangers en suikervrije diëten.


Wat is suiker?

Suiker is een soort koolhydraat, net als vezels en zetmeel. Hoewel koolhydraten essentiële macronutriënten zijn (voedingsstoffen die het lichaam in grote hoeveelheden gebruikt), is suiker dat niet. Suiker is een overkoepelende term voor vele soorten enkelvoudige koolhydraten, waaronder witte tafelsuiker. Ook wel sucrose genoemd, dit is de meest voorkomende zoetstof die wordt gebruikt in zoete desserts en gebak.


Sucrose is slechts een van de verschillende soorten suiker die van nature voorkomen in voedingsmiddelen, waaronder fruit, groenten, granen en zuivelproducten. Andere natuurlijke suikers zijn:Wat zijn suikervervangers?

Suikervervangers smaken zoet maar bevatten geen suiker. Ze hebben minder calorieën dan suiker, en sommige bevatten helemaal geen calorieën. Voedingsmiddelen met het label "suikervrij", "keto", "low carb" of "dieet" bevatten vaak suikervervangers, die in drie categorieën vallen: kunstmatige zoetstoffen, suikeralcoholen en nieuwe zoetstoffen.


Kunstmatige zoetstoffen


De meeste kunstmatige zoetstoffen (ook wel niet-voedende zoetstoffen genoemd) worden in een laboratorium gemaakt van chemicaliën. Een paar zijn gemaakt van natuurlijke stoffen zoals kruiden. Ze kunnen 200 tot 700 keer zoeter zijn dan tafelsuiker.


Deze zoetstoffen bevatten geen calorieën of suiker, maar ze hebben ook geen heilzame voedingsstoffen zoals vitamines, vezels, mineralen of antioxidanten. Ze worden gereguleerd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) als voedseladditieven.


Traditioneel waren kunstmatige zoetstoffen de enige optie voor mensen die hun bloedglucosewaarden of gewicht moeten controleren. Sommige deskundigen zijn van mening dat kunstmatige zoetstoffen gezondheidsrisico's met zich meebrengen, van gewichtstoename tot kanker. Maar onderzoek hiernaar is aan de gang en eerdere onderzoeken die gezondheidsrisico's aantoonden, werden uitgevoerd op dieren, niet op mensen. Studies bij mensen hebben aangetoond dat deze producten over het algemeen veilig zijn als niet meer dan de aanvaardbare dagelijkse inname voor elk wordt geconsumeerd.


De FDA heeft verschillende kunstmatige zoetstoffen goedgekeurd:Suikeralcoholen


Net als kunstmatige zoetstoffen, worden suikeralcoholen synthetisch gemaakt (meestal van suikers zelf). Suikeralcoholen worden in veel bewerkte voedingsmiddelen gebruikt. Ze zijn niet zo zoet als kunstmatige zoetstoffen en ze voegen textuur en smaak toe aan voedingsmiddelen zoals kauwgom en harde snoepjes. Ze kunnen bij sommige mensen gastro-intestinale irritatie veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, gas of diarree.


In tegenstelling tot andere suikervervangers, moeten suikeralcoholen worden vermeld op etiketten met voedingsfeiten. Voorbeelden zijn onder meer:Nieuwe zoetstoffen


Nieuwe zoetstoffen zijn afgeleid van natuurlijke bronnen. Deze relatief nieuwe groep, ook wel "plantaardige niet-calorische zoetstoffen" genoemd, biedt veel van de voordelen van zowel kunstmatige als natuurlijke zoetstoffen zoals fruit of honing. Nieuwe zoetstoffen zijn geen belangrijke bron van calorieën of suiker, dus ze leiden niet tot gewichtstoename of bloedsuikerpieken. Ze zijn doorgaans ook minder verwerkt en lijken meer op hun natuurlijke bronnen in vergelijking met kunstmatige zoetstoffen.


Voorbeelden hiervan zijn:Stevia en monniksfruit zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die sterk lijkt op gewone suiker.


De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig kunnen worden gebruikt voor het beoogde doel.

Vorige: De voordelen van extract van rode klaver

Vervolg: Wat is het verschil tussen suikervrij en zonder toegevoegde suikers?